• Przetwórstwo Naturalne - Podstawy

Przetworstwobelka2-strona001.png

NAJBLIŻSZY TURNUS
turnus "podstawy": 24-26 marca 2023

Serdecznie zapraszamy na pierwsze zajęcia z cyklu Przetwórstwo Naturalne, których organizatorami są:
Fundacja Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych oraz Herbinarium Ośrodek Zielarstwa i Terapii Naturalnych.

Cykl Przetwórstwo Naturalne powstał w odpowiedzi na potrzeby zielarzy i miłośników ziół oraz medycyny naturalnej, którzy poszukiwali wiedzy
o prostym i efektywnym przetwarzaniu surowców zielarskich, soli, minerałów i dawnych substancji leczniczych.
Wykłady dotyczące fitoterapii i lecznictwa przeplatają się z praktycznymi warsztatami ilustrującymi omawiane treści.

Niewielka grupa zajęciowa umożliwia zachowanie dużego komfortu podczas turnusu.

Przetworstwobelkapodstawy-strona001(3).png

Zajęcia przeprowadzane podczas turnusu "Podstawy" są przeznaczone dla osób, które nie miały styczności z zielarstwem i naturoterapią i nie posiadały odpowiednich warunków do praktycznego wykorzystania posiadanej wiedzy. Wykłady w przystępny sposób wprowadzają do najważniejszych tematów,
natomiast zajęcia warsztatowe pozwalają w przemienić zdobytą wiedzę w użyteczne przetwory i preparaty.

Przetworstwobelkaprogram-strona001.png

W piątek (24.03) dzień warsztatowy trwa od 15:00 do 19:00.
W sobotę (25.03) dzień warsztatowy trwa od 10:00 do 18:00.
W niedzielę (26.03) dzień warsztatowy trwa od 9:00 do 17:00.

W sobotę i niedzielę przewidziano jednogodzinną przerwę obiadową.

PROGRAM AKTUALIZOWANY NA BIEŻĄCO!

KĄPIELOWE POWITANIE | 24.03 | 15:00-19:00
prowadzi: mgr Joanna Nestorowicz-Kiegiel

Uczestnicy podczas tych zajęć wykonają różne rodzaje soli kąpielowych, kul kapielowych oraz mydeł glicerynowych, które będą zawierały w swoim składzie działające prozdrowotnie i kosmetycznie sole naturalne oraz przetwory roślinne: sproszkowane zioła, ekstrakty i olejki eteryczne.

Uczestnicy podczas zajęć będą samodzielnie naważać wszystkie substancje,
dodawać je we właściwej kolejności, mieszać i pakować w opakowania.

DZIEŃ Z MAŚCIAMI | 25.03 | 9:00-17:00
prowadzi mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz

Uczestnicy podczas tych zajęć sporządzą własnoręcznie 6 prostych maści galenowych, które zawierają w swoim składzie podłoża i składniki naturalne (m.in. lanolina, wosk pszczeli, oliwa, olej lniany); substancje półnaturalne (wazelina) oraz lecznicze i kosmetyczne (m.in. hydrolat, ekstrakty, kwas salicylowy, tlenek cynku). Ponadto uczestnicy wykonają 2 ekstrakty kosmetyczne z popularnych roślin zielarskich.

Przed wykonaniem każdej maści i ekstraktu zostanie wygłoszone krótkie wprowadzenie umożliwiające zapoznanie się z charakterem i właściwościami wykorzystywanych substancji.

Uczestnicy podczas Dnia z Maściami będą samodzielnie naważać wszystkie substancje, dodawać je we właściwej kolejności, ucierać i pakować w opakowania.

Wykonywane maści: prosta, arnikowa, resorbinowa rumiankowa, lniano-dębowa, siarkowa, borna, cynkowo-salicylowa.
Wykonywane ekstrakty: nagietkowy, dębowy.

W PRACOWNI ZIELARZA | 26.03 | 9:00-17:00
prowadzi: dr Ewa Kuchowicz

Uczestnicy podczas tych zajęć sporządzą własnoręcznie (pod nadzorem prowadzącego) mydło sodowe zawierające w swoim składzie naturalne składniki. Ponadto uczestnicy wykonają gliceryty ziołowe oraz maceraty olejowe. Zajęcia będą wzbogacone o wykłady dr Ewy Kuchowicz dotyczące kosmetologii, pielęgnacji skóry i właściwości leczniczych użytych składników.

Przetworstwobelkainformacje-strona001.png

Uczestniczenie w Przetwórstwie Naturalnym - Podstawy jest możliwe wyłącznie po wykupieniu uczestnictwa.
Wstęp na zajęcia tylko po podaniu numeru w pełni opłaconego zamówienia.
Strona umożliwiająca dokonanie zakupu i realizację płatności uruchomi się po kliknięciu na banner "WYKUP UCZESTNICTWO".

PrzetworstwoWykup-strona001.png

Miejsce zajęć:
Herbinarium Ośrodek Zielarstwa i Terapii Naturalnych
Biesowo 10, 11-300 Biskupiec

Koszt uczestnictwa w Przetwórstwie Naturalnym - Podstawy wynosi 850 złotych.
Cena nie obejmuje wyżywienia oraz zakwaterowania.

Polecamy noclegi w niedalekich (4 km) Wilimach: ośrodki Żeglarska Zatoka i Gościniec pod Dębem.

Wszystkie wykonane podczas zajęć wyroby pozostają własnością uczestników. Na terenie obiektu znajduje się bezpłatny parking.
Na miejscu, w wybrane dni, będzie możliwość skorzystania z wyżywienia obiadowego organizowanego przez lokalne Koło Gospodyń Wiejskich.

Przetworstwobelkainformacje-strona001(1).png

Dodatkowe informacje o warsztatach można uzyskać u naszego konsultanta Michała Sekuły (784-911-403) oraz e-mailowo (fundacja@instytutzielarstwa.pl).

BelkaHerbinarium-strona001(4).png

Zastrzegamy możliwość zmiany prowadzącego lub zaplanowanych zajęć w przypadku wystąpienia zdarzeń nieprzewidzianych oraz losowych.